top of page

Yoga Historik

Yoga är kunskapen om hur man skapar balans mellan kropp och själ och mellan vila och aktivitet. Den arbetar åt två håll. Den gör att vi blir starkare och fyller på i våra energidepåer så att vi orkar mer och hjälper oss samtidigt att slappna av och vila. Dessutom tränar den oss i att vara närvarande i varje ögonblick genom att eliminera det som stör vår koncentration; det som hämmar oss och gör oss rastlösa.

Yoga har en central tanke om att förebygga ohälsa  genom att stress, spänning och obalanser i kroppen minskar. Genom att lära oss kontrollera tankar, sortera känslor och dynamiskt stretcha samt stärka muskulaturen, kan vi utvecklas som individer.

Yoga som terapi och rehab
 

Utövande av yoga ger tydliga och mätbara effekter på hälsan, något som flera tusen studier över hela världen ända sedan början av 1900-talet tydligt visar. Yogan är holistisk i sitt synsätt och ser till hela människan, hela livssituationen, även känslor, kost, motion mm. Utifrån det yogiska perspektivet är människan en komplex energivarelse, där de problem och krämpor vi får genom livet i grunden handlar om blockeringar i energiflöden. När vi genom utövande av yoga och meditation utför åtgärder på denna grundnivå så minskar/försvinner de symptom vi upplevde som ”sjukdom”. Yoga används internationellt som behandlingsmetod på ett flertal sjukhus och regelbundet utövande kan hjälpa mot bla hjärt- och lungsjukdomar,högt blodtryck, kronisk trötthet, astma, åderbråck, ledinflammation m.m.

yoga_malaro
Historik


Yoga är en del av indisk filosofi. Ordet kommer från sanskrit och betyder förena, sammanföra. Med förena så syftar man på förening mellan det individuella medvetandet med det universella medvetandet, man syftar också på en förening mellan den fysiska kroppen med intellektet och med anden som en metod att överskrida jagets gränser och nå insikt.

Man tror att yoga funnits i ca 10 000 år. De tidigaste hänvisningarna till yoga hittades i inristningar i Indusdalen. Inristningarna gjordes av veda-folket, ett folkslag som talade sanskrit och hade vedaskrifterna som heliga skrifter. Vedaskrifterna gav upphov till vedanta som är en samling av olika texter, två av dem som återfinns i vedanta är Upanishaderna och Bhagavad-Gita, och dessa texter utgör alltså grunden för den hinduiska ortodoxa filosofin och den yogiska litteraturen. Den hinduistiska filosofin består av fyra delar; Ayurveda, Vastu Shastra, Jyotish och yoga. 

 

I början bestod yogaövningarna av Meditation och Pranayama (andningsövningar). Genom olika andningsövningar lärde man sig att kontrollera sin livsenergi (Prana) . Under meditation kunde yogisarna se kroppens energi flöda genom kroppens energikanaler och bilda energicentran (chakran. De lärde sig även att kontrollera sinnet/tankar.

Yogiska mästare (Rishis) fick sin inspiration av djurens rörelsemönster och naturen. Många yogapositioner (asanas) har uppkallats efter dessa såsom hunden, grodan, fisken, trädet, klippan m.m. . Kunskapen om yoga överfördes muntligt mellan lärare (Guru) och elev (Sadhaka) och var endast för invigda. Gurus (gu=mörker, ru=ljus; guru= person som leder eleven från mörker till ljus) hade en stor kunskap om människans egentliga natur och vad vi behöver för att leva i harmoni med oss själva och omgivningen.

Inom yogan finns många olika vägar.

 

De fyra huvudvägarna är :

Jnana-yoga är vishetens och skarpsinnets yoga som lärs ut i Upanishaderna från 600 f Kr.
Karma-Yoga är de osjälviska handlingarnas yoga som bygger på lärorna ur Bahavad-Vita från 500 f Kr.
Bhakti-yoga är kärlekens och fromhetens yoga och uppstod 500 f Kr i samband med dyrkandet av Krishna
Raja-yoga är den kungliga klassiska yogan som formulerades av Patanjali ca 200 e Kr.

Var och en av dessa former syftar till att förverkliga sig själv på sitt eget sätt och slutligen uppnå ett högre medvetandetillstånd-upplysning (samadi) där det skapta förenas med skapelsen.

 

Patanjali, en vis yogi som levde ca 200 år f Kr systematiserade yogakunskapen, och gav på så sätt yogan en filosofisk form som kunde jämföras med samtida filosofier, i s.k. yogasutror, som består av 195 aforismer, visdomspärlor. Yogasutra hävdar att det är individens upplevelser som är det verkliga eller sanna tvärtemot de andra, dåvarande filosofierna som hävdade att Gud var det enda sanna.


Patanjali beskriver en metod för praktiserandet av traditionell yoga som han kallar “den åttafaldiga vägen:
1.Yama betyder moralisk återhållsamhet och ger riktlinjer för hur man skall behandla omvärlden. Yama är uppdelad i:
Satya, som betyder att du skall vara ärlig.
Ahimsa, som betyder att du inte skall skada någon
Aparigraha, som betyder att inte vara girig.
Asteya, som betyder att du inte skall stjäla.
Brahmacarya, som betyder återhållsamhet i våra handlingar.

2.Niyama betyder diciplin och ger riktlinjer för hur man skall behandla sig själv.
Shausha, inre och yttre renhet i tanke och handling.
Samtosha, tillfredställelse med vad vi har och inte har.
Tapas, självdiciplin, inre hetta
Svadyaya, självstudier.
Ishvara-pranidhana, total tillit, ödmjukhet inför en högre intelligens eller gud.

3.Asana, betyder position, utövande av fysiska övningar.
4.Pranayama, betyder andningskontroll, att genom andningen kontrollera Prana-livsenergin
5.Pratyahara, betyder kontroll av sinnena, vända sinnena inåt
6.Dharana, betyder koncentration, förmågan att styra och fokusera medvetandet.
7.Dhyana, betyder meditation, förmågan att utveckla ett samspel med det vi försöker förstå.
8.Samadhi, betyder det sälla tillståndet, ett totalt sammansmältande med det objekt vi försöker förstå, en total förståelse som också anses vara en högre medvetenhet.

Yoga spreds till USA och västvärlden på 1800-talet. När en yogi bosatte sig i Hollywood spreds läran explosionsartat då kändisar började praktisera yoga. Idag har yoga enligt den internationella yogafederationens 2008 www.yoganews.org mer än 435 miljoner yogautövare på global basis, något som i så fall gör yoga i vid bemärkelse till en av de mest utövade disciplinerna i världen idag.

bottom of page